PRZECIWWSKAZANIA do podjęcia POSTU:
- choroby psychiczne ( w tym depresja)
- zaburzenia odżywiania np. anoreksja, bulimia
- nadczynność tarczycy
- niedoczynność kory nadnerczy
- choroby nowotworowe
- gruźlica
- okres przed planowaną operacją
- zaawansowana niewydolność narządów: np. nerek, wątroby
- stan po przeszczepie/transplantacji narządów
- ciąża
- okres karmienia piersią
- dzieci przed okresem dojrzewania
JAK PRZYGOTOWAĆ SIĘ DO POSTU?
Poza modlitwą i (o ile możliwe) stanem łaski uświęcającej warto (chociaż nie jest to bezwzględnie konieczne) np. na 1-2 tygodni stopniowo:
- rezygnować ze spożywania mięsa/wędlin
- ograniczyć spożywanie nabiału, słodyczy, białego pieczywa
Korzystna jest dieta jak najbardziej zbliżona do wegetariańskiej z dużą ilością kasz, pełnych ziaren zbóż, warzyw i owoców.
Należy ograniczyć i następnie wykluczyć spożywanie alkoholu, kawy i czarnej herbaty. Można pić kawę zbożową oraz dużo herbat ziołowych, zwłaszcza zieloną.
Warto przyzwyczajać się do wypijania dużej ilości wody mineralnej niegazowanej ok. 2l wody/dobę Korzystnie z cytryną, która pomimo, iż jest kwaśna „na języku” posiada właściwości odkwaszające (alkalizujące) i dzięki niej np. zmniejszają się dolegliwości stawowe.
JAK PO POŚCIE WRÓCIĆ DO NORMALNEJ DIETY?
Poprzez stopniowe - w ciągu kilku dni do tygodnia/dwóch spożywanie kasz, potem produktów mącznych, następnie gotowanego białego mięsa/ryb i nabiału .
UWAGA!!!
Twórcy POSTU APOSTOLSKIEGO nie ponoszą odpowiedzialności za ewentualne powikłania będące wynikiem stosowania postu bez opieki lekarskiej.
OSTRZEŻENIE:
W przypadku chorób przewlekłych i konieczności zażywania leków np. z powodu nadciśnienia tętniczego, cukrzycy itp. konieczny jest nadzór lekarza i ewentualna redukcja dawek leków, ponieważ przy stosowaniu diet niskokalorycznych, już po kilku dniach uruchamiają się tzw. wewnętrzne mechanizmy regulujące i może dojść do polekowych działań niepożądanych.